Rouw verwerking bij Psycholoog Rotterdam

Als verlies versteent

Als je een dierbaar iets of iemand verliest is dat een heftige emotionele ervaring. Je bent in rouw. Je voelt intens verdriet en woede, tergend onbegrip of misschien voel je zelfs helemaal niets meer.

Rouwen is een manier om verlies te verwerken. Rouwen is een manier om het gemis van een dierbaar iets of iemand een plek te geven in je leven.

Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met de pijn van het verdriet, het onbegrip, woede en de verlammende verslagenheid?

Rouw en verliesverwerking bij Psycholoog Rotterdam

Iets of iemand verliezen is soms zo emotioneel ingrijpend dat je het rouwproces niet alleen doorstaat. Als ook je familie, geliefde of vrienden je niet kunnen helpen, dan zit je gevangen in je rouw. Psycholoog Rotterdam begeleidt je in je rouwproces. De therapie is erop gericht om je verlies een plek te geven in je leven. Verlies is onomkeerbaar en of je het er nu mee eens bent of niet, je zal ermee moeten leren omgaan om verder te kunnen met je leven. In je eigen tempo, vanuit je eigen kracht, bereik je onder begeleiding van Psycholoog Rotterdam dat het leven op een dag toch ook weer prettig kan zijn. Rouw is meer dan het verlies van een dierbare

Rouw is de emotionele reactie op dierbaar verlies.

Rouw wordt bijna altijd gezien als een gevolg van overlijden. Maar dierbaar verlies kan ook een gevolg zijn van een zware echtscheiding, de confrontatie met ongewenste kinderloosheid of lichamelijke functiebeperking na een ongeluk.

De gevolgen van ingrijpend verlies zijn merkbaar op verschillende vlakken.

Lichamelijk – Rouwen kost heel veel energie. Zoveel energie dat je lichaam op een gegeven moment leeg is, je bent niet meer in staat te functioneren. Je hebt amper tot geen eetlust, je ervaart buikklachten en hoofdpijn.

Emotioneel – Verdriet is vaak de grote noemer waaronder andere emoties schuil gaan. Oncontroleerbare woede, oneindig verdriet, onzekerheid, angst en misschien zelfs schuldgevoel. Allemaal emoties die voelbaar zijn bij een groot verlies.

Sociaal – Als je lichaam op is, je weet niet om te gaan met de pijnlijke, emotionele achtbaan waarin je zit, dan heeft dat uiteindelijk ook effect op je sociale gedrag. Je verstopt jezelf door je terug te trekken of geen intieme relaties meer aan te gaan. Je wordt juist opstandig en reageert je gevoel van onmacht op anderen af. Of je bent bang opnieuw iemand te verliezen en je gaat je onbewust zeer aanhankelijk gedragen.

Kracht om te rouwen

Een rouwproces is pijnlijk, intensief, vraagt geduld, toewijding en tijd. Het gaat niet vanzelf en het is niet de tijd die de wonden heelt. Samen met Psycholoog Rotterdam gaan wij op zoek naar je kracht om je rouwproces succesvol te doorlopen. Jouw inzet, jouw wil om te doorstaan en jouw kracht om je weer prettig te voelen vormen de spil in je rouwproces. Een confronterend en pijnlijk proces dat bestaat uit vier fasen:

  • Aanvaarding van de werkelijkheid, van het verlies
  • Confrontatie en acceptatie van de pijn die bij het verlies hoort
  • Aanpassing aan je dagelijkse omgeving waarin diegene of datgene waar je om rouwt ontbreekt
  • Een plek geven aan het verlies en leren het leven weer te omarmen

Contact met psycholoog Rotterdam

Psychologen Nederland is te bereiken op 010 307 0091 voor een vrijblijvend advies. Dus zoek jij antwoord op vragen omtrent jouw klachten of behandelmogelijkheden? Bel dan met één van onze professionals. Zij kunnen je telefonisch ondersteunen in het maken van een keuze. Een afspraak kan je direct laten inplannen, zonder wachtlijst, en kan je weer vooruit!