Angstklachten behandeling bij Psychologen Rotterdam

Gewoon bang versus angststoornis

Bang of angstig zijn is een natuurlijke, gezonde reactie waarmee je jezelf op scherp zet voor dreigend gevaar van buitenaf. Je kunt ook bang of angstig van binnen zijn. Bang om alleen gelaten te worden of te falen of teleur te stellen. Ook die angst is natuurlijk en gezond.

Angst kan ook ongezond zijn. Als je heel vaak angst ervaart of zo bang bent dat je er dingen voor gaat laten, dan laat je je beperken in je kwaliteit van leven. Dan is angst ongezond en niet natuurlijk.

1 op de 8 Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Psychische klachten waarvan angst deel uitmaakt, komen vaak voor. 1 op de 8 Nederlanders heeft er last van, dus je staat niet alleen. Angst is een sluipmoordenaar. Ongemerkt nestelt angst zich in je systeem totdat je merkt dat je de deur niet meer uitgaat, tig keer per dag je handen wast of voor de zoveelste keer controleert of de deur wel goed dicht zit. Dan zit je gevangen in angst.

Gevolgen van een angststoornis

Angst kan je complete leven beïnvloeden. Het beïnvloedt je dagelijkse ritme, je werk, je sociale leven, je denken en voelen. Je praat er niet over want je schaamt je, je zelfvertrouwen neemt drastisch af en je hebt geen idee hoe deze spiraal te doorbreken.

Je bent in de ban van de angst.

Angstklachten? Wat kan Psychologen Rotterdam voor je betekenen?

De eerste stap is het kenmerken van je angst. Waar ben je bang voor? Hoe uit je je angst? Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

  • Het vinden van de oorzaak van de angst
  • Het koppelen van deze angst aan mogelijke ervaringen
  • Terugdringen van mogelijke chronische overbelasting

Vervolgens gaan we samen aan de slag met gedragstherapie. Je leert lichamelijke reacties herkennen en je leert hoe deze reacties zijn te beïnvloeden door (ademhalings-) oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie doorbreken we bepaalde patronen, zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Op deze wijze stel je jezelf in staat om weer te wennen aan je normale dagelijkse ritme, in plaats van het ritme van je angst.

De fobie

Is een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Deze angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Meest voorkomende fobieën:

  • Hoogtevrees
  • Angst voor grote en/of kleine ruimtes
  • Angst voor dieren, insecten en reptielen
  • Angst om te spreken in het openbaar
  • Vliegangst
  • Angst om auto te rijden

Er zijn nog meer fobieën dan bovengenoemden, denk je dat je een fobie hebt neem dan even contact op.

Contact met Psychologen Rotterdam

Psychologen Nederland is te bereiken op 010 307 0091 voor een vrijblijvend advies. Dus zoek jij antwoord op vragen omtrent jouw klachten of behandelmogelijkheden? Bel dan met één van onze professionals. Zij kunnen je telefonisch ondersteunen in het maken van een keuze. Een afspraak kan je direct laten inplannen, zonder wachtlijst, en kan je weer vooruit!